U čijim rukama su izbori?

BRISEL – Posle razgovora predstavnika Evropskog parlamenta sa predstavnicima Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana, u utorak u Beogradu, a uoči treće runde dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje EP, nema, čini se, nečeg novog.

Predstavnici EP, Manfred Veber i Vladimir Bilčik, nisu davali izjave posle jučerašnjeg sastanka, a lider Dveri Boško Obradović saopštio je danasu Beogradu da je sve u vezi održavanja predstojećih izbora u rukama Evropskog parlamenta.

Ukoliko se delegacija EP izjasni da nema uslova za demokratske izbore, tek onda će, kaže Obradović, uslediti pravi pregovori vlasti i opozicije.

A, ako kažu da je sve u redu i da je vlast unapredila uslove za izbore, to znači da su „između Vučića i demokratije izabrali Vučića“, naveo je Obradović.

Naš predlog je zato – pomeriti izbore za kraj sledeće godine, zaključio je.

Prema onome što se može čuti u diplomatskim izvorima u Briselu, u fokusu je unapređenje uslova za slobodne izbore, za šta, uvereni su, ima prostora.

Reč je o pitanjima kao što su pristup medijima, fer kampanja, finansiranje, posmatranje, funkcionerska kampanja.

„Ako je pitanje – ima li prostora za dogovor o uslovima za slobodne izbore, odgovor je – ima. A hoće li ih biti? To je pitanje za vlast i opoziciju u Srbiji“, kaže diplomatski izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Vlada, dodaje, treba da obezbedi uslove, ali, ističe taj izvor, „i opozicija mora da se angažuje“.

Evropski parlament, naglašava, nije taj koji rešava te probleme, problem moraju rešiti akteri u Srbiji.

Opozicija treba da bude zastupljena u parlamentu, zaključuje taj izvor.

Treća runda dijaloga uz Narodnoj skupštini inače planirana je za 12. decembar.

Savez za Srbiju ostaje pri tome da ne učestvuje u tom dijalogu i pri odluci o bojkotu prolećnih izbora, ali je otvoren za konsultacije sa predstavnicima EP, poput jučerašnjih.

Ostale opozicine stanke najavile su mogućnost da više ne učestvuju u dijalogu, uz posredovanje EP, jer nisu pozvane na konsultacije sa Veberom i Bilčikom.

Status kvo, reklo bi se..

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar