U Čikagu održan prijem povodom Dana državnosti Srbije

ČIKAGO – U Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu održan je prijem kojim je obeležen Dan državnosti Srbije.

Prijemu u četvrtak prisustvovali su predstavnici administracija grada Čikaga, američke savezne države Ilinois i regionalnih kancelarija američkih federalnih organa, veliki broj članova konzularnog kora sa sedištem u Čikagu, kao i predstavnici srpske zajednice, Srpske pravoslavne crkve, srpskih organizacija, udrženja i medija i ugledni pojedinci srpske zajednice u Americi.

Posle intoniranja srpske i američke himne, koje je otpevala operska pevačica Slađana Sarić, pročitane su i čestitke koje su za državni praznik Srbije uputili guverner američke savezne države Ilionois Džej Robert Priker, gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfurt i drugi američki zvaničnici.

Konzul Milan Varadinović podsetio je na istoriju moderne Srbije koja je počela Prvim srpskim ustankom, kao i na prvi ustav u Srbiji.

„Danas slavimo prvi Ustav Kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, donet 1835. godine. Ovaj Ustav, jedan od prvih u Evropi, sačinjen je po ugledu najliberalnije pravne akte tog vremena. Njime je ne samo ogranicena vlast kneza Miloša Obrenovića, već je uvedena i podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Donošenje Ustava iz 1835. godine simboliše težnju Srbije za demokratijom i slobodom u zajednici evropskih naroda“, istakao je Varadinović.

U programu obeležavanja Dana državnosti Srbije u Čikagu učestvovao je i folklorni ansambl „Kolo“ iz Čikaga, koji je pod rukovodstvom Marka Lajića izveo je pesmu „Ovo je Srbija“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar