U ciklonu na Fidžiju jedan mrtav, petoro nestalo

U ciklonu koji je pogodio Fidži jedna osoba je poginula, petoro se vodi kao nestalo dok je više od 10.000 ljudi smešteno u skloništa, saopštile su danas vlasti.

Ciklon Ana pogodio je u nedelju glavno ostrvo Viti Levu i izazvao poplave u nekim delovima, uključujući i u glavnom gradu Suvi.

Kancelarija za upravljanje katastrofama izvestila je da se muškarac star 49 godina udavio, a prijavljen je nestanak četvorice ribara i deteta.

Premijer Fidžija Frank Bainimarama ocenio je da su klimatske promene uzrok poslednjih smrtonosnih oluja.

„Danas je moj prioritet bezbednost Fidžijaca, ali ostatak svet treba da se probudi i da razmisli zašto se to dogadja“, napisao je Bianimarama na Tviteru.

Fidži se i dalje oporavlja od još jačeg ciklona koji je pogodio taj pacifički arhipelag u decembru, kada je poginulo četvoro ljudi, a peta osoba vodi se kao nestala.

Većina stanovnika danas je ostala u skloništima i škole su zatvorene, ali je ostalim javnim službenicima rečeno da treba da se vrate na poslao, osim ako nisu direktno pogodjeni u oluji. To je izazvalo bes nekih ljudi.

Prema meteorološkoj službi u ciklonu koji je pogodio ostrvo udari vetra dostigli su brzinu od 140 kilometara na čas, dok je vetar u ciklonu Jasa u decembru kada su uništene desetine domova dostigao 200 kilometara na čas.

Fidži se nalazi u Pacifiku, na trećini puta od Novog Zelanda do Havaja i ima 930.000 stanovnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar