U Cirihu sastanak američke ministarke i kineskpog vicepremijera

CIRIH – Američka ministarka finansija Dženet Jelen i kineski zamenik premijera Liju He susreli su se danas u Cirihu, a pre sastanka su rekli da će razgovor biti iskren, ali da će zadržati svoje stavove i pronaći načine da rade zajedno na globalnim izazovima.

Jelen je rekla da je planirala da govori o aktuelnim pitanjima, ali i da „obe zemlje treba da budu svesne razlika i da spreče da se takmičenje pretvori u konflikt“.

„Imamo pitanja oko kojih se ne slažemo i reći ćemo ih direktno u lice, ali ne treba da dopustimo da dođe do nerazumevanja, posebno onih koje proizilaze iz nedostatka komunikacije. Ne treba da bespotrebno pogoršavamo naše bilateralne ekonomske i finansijske odnose“, rekla je Jelen na početku sastanka koji je planiran da traje dva sata.

Liju je rekao da obe zemlje moraju da imaju „ozbiljnu komunikaciju“ i koordinaciju o pitanjima kao što su klimatske promene, ekonomija.

„Verujemo da uvek treba sagledati širu sliku, da premostimo naše razlike na primeren način i da tražimo zajedničko stanovište“, rekao je Liju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar