U Egiptu ubijen dželat Tomislava Salopeka

Egipatske snage sigurnosti ubile su vodećeg islamističkog militanta osumnjičenog među ostalim za otmicu Hrvata Tomislava Salopeka, objavilo je u ponedeljak egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova a prenose agencije.

Ašraf Ali al-Garabali, vođa egipatskog ogranka Islamske države, Provincija Sinaj, ubijen je u nedelju pri pokušaju njegovog hapšenja u razmeni vatre s egipatskim snagama u severnom delu Kaira.

Vlasti istražuju glasine da je Provincija Sinaj srušila ruski putnički avion, pri čemu je poginulo 224 ljudi, ali ne postoji indikacija da je al-Garabali direktno povezan s tim, piše BBC.

Al-Garabli je bio jedan od najtraženijih terorista u državi. Osumnjičen je za planiranje i izvođenje atentata i bombaških napada, kao i napade na strane državljane, navelo je ministarstvo.

Među njima je i otmica hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka 22. jula u Kairu, gde je radio za francusku kompaniju CGG.

Islamska država je za puštanje 30-godišnjaka iz Vrpolja tražila oslobađanje muslimanki iz egipatskih zatvora. Otmičari su 5. avgusta objavili video u kojem su pretili ubistvom Salopeka, a nedelju dana kasnije objavili su da su ga obezglavili.

Al-Gharabali je bio umešan i u otmicu i ubistvo američkog inženjera prošle godine, kao i u neuspešan bombaški napad na drevni hram Karnak u Luksoru.

Pripadnici Provincije Sinaj ubili su stotine policajaca i vojnika otkako je vojska 2013. svrgnula islamističkog predsednika Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine, prenose hrvatski mediji.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

egipatislamska državaTomislav Salopek
Komentari (0)
Dodaj komentar