U evakuacionom letu vise od 200 Avganistanaca stiglo u SAD

VAŠINGTON – U prvom evakuacionom letu Avganistanaca koji su radili zajedno sa Amerikancima u Avganistanu, stiglo je više od 200 ljudi u SAD, uključujući mnoštvo dece i beba u naručju roditelja, a predsednik DŽo Bajden im je poželeo dobrodošlicu.

Na tom letu su bivši prevodioci i mnogi drugi koji se plaše odmazde avganistanskih talibana zbog saradnje sa američkim vojnicima i civilima, kao i članovi njihovih porodica, prenosi agencija AP.

Komercijalni let, koji je prevozio 221 Avganistanca u sklopu specijalnog viznog programa, uključujući 57 dece i 15 beba, sleteo je na međunarodni aerodrom u Dalesu, nedaleko od Vašingtona.

„Ovaj let predstavlja ispunjenje američkih obaveza i odaje počast hrabrim službama ovih Avganistanaca u pružanju podrške našoj misiji u Avganistanu“ i „zauzvrat pomaže da naša zemlja bude bezbedna“, izjavio je Rus Travers, viši zamenik američkog savetnika za unutrašnju bezbednost u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Kongres je juče većinom glasova odobrio zakone koji će omogućiti dodatnih 8.000 viza i 500 miliona dolara za finansiranje avganistanskog viznog programa.

Predsednik DŽo Bajden najavio je ranije ove godine da će SAD okončati svoju vojnu ulogu u Avganistanu do 11. septembra, poštujući sporazum o povlačenju koji je postigao bivši predsednik Donald Tramp.

Od 2008. godine se oko 70.000 Avganistanaca preselilo u Sjedinjene Americke Države u okviru posebnog viznog programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar