U Francuskoj do sada glasalo 25,48 odsto birača na predsedničkim izborima

U prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do danas u 12.00 glasalo je 25,48 odsto birača, što je tri odsto manje u odnosu na prvi krug izbora 2017. godine kada je glasalo 28,54 odsto ljudi, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Mnogi politikolozi su pre izbora izrazili bojazan da bi mogao da bude oboren rekord malog odziva koji je zabeležen u prvom krugu predsedničkih izbora 2002. godine kada je glasalo 28,4 odsto Francuza.

„To su prvi izbori sa tako velikim brojem neodlučnih birača, ili onih koji su promenili mišljenje“, ocenio je politikolog Paskal Perino (Pascal Perrineau).

Radio Frans enfo (France Info) preneo je da su svi kandidati izašli na glasanje, kao i bivši predsednici Francuske, desničar Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) i socijalista Fransoa Oland (Francois Hollande).

Ukupno 12 kandidata se nadmeće u prvom krugu. Prema anketama, favoriti za ulazak u drugi krug su dosadašnji predsednik, centrista Emmanuel Makron (Emmanuel Macron) i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine).

Treći bi bio lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon).

Ostali kandidati dobili bi manje od deset odsto.

Birališta će biti zatvorena u 20.00 i od tada se očekuju rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnjenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar