U Hagu danas počelo suđenje Pjeteru Šalji, on se izjasnio da nije kriv

HAG – U Hagu je danas pred Specijalizovanim većima Kosova počelo suđenje Pjeteru Šalji, koji se nakon čitanja optužnice izjasnio da nije kriv.

„Razumeo sam sve optužbe ali to su klevete i izmišljotine. Izjašnjavam se da nisam kriv“, rekao je Šalja.

Tužilaštvo je na početku uvodnog izlaganja navelo da bi sudija trebalo da razmisli da li su priznanja koje je optuženi ranije izneo u skladu sa poricanjima koje je izneo nakon čitanja optužnice.

„Dokazi tokom ovog suđenja dokazaće razumnu sumnju da je Šalja krivično odgovoran za krivična dela za koja se sumnjiči“, rekao je tužilac.

Drugi tužilac je navela da će tokom suđenja izneti podatke kako je fabrika metala u Kukešu povezana sa ratom na KiM i kako se tzv. Oslobodilačka vojska Kosova služila tim objektom.

„Veliki broj ljudi je pobegao sa Kosova i smestio se u Kukeš, dosta njih u fabriku metala koju je kontrolisala OVK. Fabrika je korišćena kao baza za regrutaciju i logistiku. Vrbovana lica su opremana i obučavana pre odlaska na front. Fabrika je korišćena i za zlostavljanje navodnih civila i srpkih saradnika. Mnogi su se tu obreli na različite načine – neki dobrovoljno, neki su dovedeni tu“, rekla je tužilac.

Kao primere ona je navela svedoke 401, 411 i 473 koji su u martu sa porodicama prebegli u Albaniju, ali su brzo odvedeni u fabriku zbog navoda da su špijuni ili zato što nisu dali ostavke u srpskim institucijama, gde su mučeni i prebijani.

„Dokazi će pokazati da su sva zatvorena lica bili civili koji nisu aktivno učestvovali u ratnim dejstvima i mučili si ih pripadnici OVK, uključujući Šalju“, rekla je ona.

Šalja se tereti za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo u periodu između 17. maja i 5. juna 1999, protiv lica zatvorenih u fabrici metala u mestu Kukeš u Albaniji.

U ovom predmetu osam lica je dobilo status žrtve koja učestvuje u postupku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar