U HN obeležen Dan srpskog jedinstva u manastiru Savina

HERCEG NOVI – Povodom 15. septembra, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas je u manastiru Savina služen parastos rodoljbima iz Boke, poginulim u Balkanskim i Prvom svetskom ratu.

Konzul Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, rekao je da ih na Savini ujedinjuje i spaja slavna prošlost i da je zastava trobojka jedan od simbola kojim se srpski narod ponosi.

„Srpska vojska je noseći trobojku na današnji dan pre 103 godine izvršila proboj Solunskog fronta što je naznačilo i ubrzalo okončanje Prvog svetskog rata na čitavom evropskom kontinentu. Taj veliki vojnički uspeh predstavlj deo pobede koja je donela mir i slobodu čitavoj Evropi“, rekao je Dojčinović.

Istakao je da je junačka srpska vojska u svojim redovima tada imala više hiljda boraca iz Boke Kotorske i Crne Gore.

„Noseći zastavu kao simbol naših pobeda u silovitom proboju za manje od dva meseca nakon proboja Solunskog fronta oslobodila je Srbiju, Crnu Goru ali i druge porobljne zemlje“, istakao je Dojčinović.

Ukazao je da srpski narod i danas daje doprinos boljoj budućnosti i razvoju čovečanstva sa svojim istaknutim naučnicima, umetnicima, ali i sportistima sa jasnom željom za opšti napredak mir i boljom budućnošću za sve ljude na svetu.

„Iako se danas suočavamo sa brojnim izazovima budimo dostojni svojih predaka. Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva i slobode za koju su se naši preci borili i za koju ćemo se boriti u budućnosti“, poručio je konzul.

Predsednik SO Herceg Novi Ivan Otović je istakao da se danas proslavlja jedinstvo naroda koji je bez obzira na današnje granice povezan jer ima zajedničko istorijsko sećanje i nasleđe koje niko ne može da oduzme:

„Srbi su ti koji su zapalili iskru slobode, koji su prvi pobedili na Kolubari i Ceru. Oni su dali veliki doprinos da se slome centralne sile. Mi smo ponosni na činjenicu da smo kao deo srpskog naroda dali veliki doprinos. Boka, Paštrovići kao i ostatak današnje Crne Gore su mesta odakle su dolazili brojni dobrovoljci. Oni su zajedno sa srpskom vojskom, vojskom Kral?evine Srbije jurišali na Solunskom frontu“, rekao je, između ostalog, Otović, prenela je RTV Herceg Novi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar