U HR ove godine porast migraata za 320 odsto

ZAGREB – Broj migranata, odnosno tražitelja međunarodne zaštite u Hrvatskoj je ove godine u porastu za 320 odsto, a smirivanje se ne očekuje izjavio je danas u saboru državni sekretar u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Ove godine, kazao je, MUP ima preko 10.000 namera za međunarodnom zaštitom, rekao je Katić.

On je to rekao u parlamentarnoj raspravi o izmenama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i dodao da se menjaju zemlje porekla iz kojih tražioci azila dolaze.

Osim tradicionalnih zemalja Bliskog istoka te severne i saharske Afrike, među top pet ove godine su Irak (2133 zahtjeva), Burundi (1912), Turska (1414) , Avganistan (1248) i Kuba (903 zahteva), rekao je držani sekretar.

Katić je rekao da još uvek Hrvatsku doživljavaju kao tranzitnu zemlju na putu prema zapadnoj Evropi i karakterišu ih brzi odlazak iz zemlje.

Kada je reč o raseljenim osobama iz Ukrajine kojima se odobrava privremena zaštita, njih je u Hrvatsku došlo 22.151. Među njima je 49,8 posto žena i 33,3 posto dece, većina ih je u privatnim smeštajima, a otprilike 1600 u kolektivnim centrima, naveo je Katić.

Ove je godine povećan i broj nezakonitih prelazaka države granice, veći je 146 posto u odnosu na prošlu godinu, a bilo je preko 36.000 postupanja.

Izmene zakona povećavaju prava tražitelja azila i takve osobe mogu podneti zahtev za međunarodnom zaštitom, ali manji ih broj podnosi zahteve, a veći deo želi da izađe iz Hrvatske.

Oni dobijaju rešenje za napuštanje zemlje u roku sedam do 30 dana, pojasnio je, između ostalog, Katić, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar