U hramovima SPC u regionu služene vaskršnje liturgije

BEOGRAD – U pravoslavnim hramovima širom regiona vaskršnim liturgijama i čitanjem poslanice patrijarha srpskog Porfirija obeležen je najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs.

Svetu arhijerejsku liturgiju, u ponoć, u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, služio je episkop banjalučki Jefrem, sa sveštenstvom, u prisustvu mnogobrojnih vernika.

Čestitjaući praznik episkop Jefrem poručio je da mir, radost i isceljenje duše i tela potražimo u Vaskrslom Hristu.

„Vama ovde prisutnima, svim vernicima širom naše Eparhije banjalučke, svemu srpskom narodu i svima onima koji proslavljaju Vaskrsenje Hristovo čestitam sa radosnim pozdravom: Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse!“, poručio je episkop Jefrem.

Liturgije su služene u Prijedoru u hramu Svete Trojice u Sabornoj crkvi u Bijeljini, svim hramovima na području dobojske regije i Ozrena, a svečano i praznično bilo je i u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio je svetu arhijeresku liturgiju u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu.

On je podsetio vernike da je Vaskrs praznik nad praznicima i poručio da su osnovne poruke ovog praznika pobeda života nad smrću, svetlosti nad tamom, istine nad laži i dobra nad zlom.

„Vaskrs je praznik radosti i veselja jer je život pobedio smrt. Neka su u ime novog života svi pravoslavni vernici srećni i blagosloveni „, poručio je mitropolit Hrizostom.

Crkva Svetog Đorđa u Istočnom Novom Sarajevu iz godine u godinu okuplja sve više vernika, Srba iz Sarajeva, a najvažnije je što u porti hrama iz godine u godinu Vaskrs proslavlja sve više mališana koji uče da nas Vaskrs obavezuje na krajnje smirenje pred Bogom, ali i na veliku ljubav prema Bogu i bližnjemu.

Vakršnja liturija služena je i u Sabornoj crkvi u Sarajevum a protojerej-stavrofor Vladimir Stupar se u obraćanju vernicima osvrnuo na ratove širom sveta i izazove čovečanstva.

„Saosećamo se sa svim pravoslavnim hrišćanima i ljudima celog sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i ostatku sveta produbljuju. Sazdani samo kao jedinstven rod i pozvani smo da budemo jedno. Molimo se da se što pre uspostavi mir, prestane stradanje i da se izbegli vrate svojim domovima“, istakao je Stupar.

U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, vaskršnju liturgiju služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije u prisustvu velikog broja vernika.

Vernici Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve proslavili su Uskrs svečanom liturgijom, koju je u sabornom hramu Svetog Nikolaja Mirlikijskog u Karlovcu vodio episkop Gerasim, a čestitke im je uputila i Karlovačka županija.

Nakon što je bila pročitana poslanica patrijarha srpskog Porfirija, u svojoj je besedi pred tridesetak vernika vladika Gerasim rekao da je vernom narodu ovo najveći praznik, jer se slavi što je „Hristos vaskrso iz mrtvih, smrću smrt uništio i onima u grobovima život darovao”.

Vladika Gerasim Uskrs je nazvao i „danom pobede života nad smrću, danom poraza đavoljevog”.

Vaskrs je obeležen u pravoslavnim hramovima SPC u Crnoj Gori, kao i u hramovima nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar