U Jasenovcu u četvrtak ipak tri kolone

ZAGREB – Prema Protokolu obeležavanja godišnjice proboja logoraša iz ustaškog stratišta u Jasenovcu u četvrtak će podno Kamenog cveta najpre venac položiti premijer Andrej Plenković, a potom predsednik Zoran Milanović.

Sat kasnije venac će položiti predsednik SNV-a i SDS S-a Milorad Pupovac, predsednik koordinacije Jevrejskih opština u Hrvatskoj Veljko Kajtazi, poslanik i predstavnik Saveza Roma Kali Sara i Franjo Habulin i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Hrvatskoj.

Iz Srpskog narodnog vijeća saopšteno je da drugu godinu za redom neće biti komemorativnog programa u Jasenovcu. „Drugu godinu za redom sa nama neće biti preživeli odnosno bivši zatočenici i zatočenice. Neki od njih su podlegli posledicama obolevanja od Covida 19. Dolazak preživelih iz godine u godinu i njihovo poverenje u predstavnike naroda žrtava bio je zalog izgradnje kulture sećanja kakvu naše društvo ne poznaje“, navedeno je u saopštenju SNV-a.

Venac će, kažu, politižiti ove godine nakon liturgijskog sećanja u Mlaki, u četvrta u podne.

Mediji su ranije objavili da je Milanović pozvao premijera Plenkovića i predsednika parlamenta Gordana Jandrokovića da u četvrtak zajedno učestvuju na obeležavanju, ali da odgovor nije dobio.

Plenković je, pak, juče rekao da protokol još nije gotov, ali da će tražiti da vlada ima svoj venac.

Od 2014. zajednički venac državnog vrha položen je samo prošle godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar