U Kataru privedeni norveški novinari, držani 30 sati

OSLO – Policija u Kataru je ove nedelje uhapsila dvojicu norveških novinara i zadržala ih u pritvoru oko 30 sati, saopštio je danas njihov poslodavac, norveške državne televizije (NRK), navodeći da su oni potom napustili Katar i vratili se u Oslo.

Novinari Halvor Ekeland i Lokman Gorbani boravili su u Kataru kako bi izveštavali o pripremama za Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se krajem 2022. godine održati u toj zemlji, javila je NRK.

“Hapšenje novinara NRK-a u Kataru je neprihvatljivo. Slobodna štampa je ključna za funkcionisanje demokratije”, napisao je norveški premijer Jonas Gar Stere na Tviteru.

Ekeland i Gorbani pušteni su u utorak i napustili su Katar ubrzo nakon toga, da bi jutros stigli u Oslo, saopštio je NRK.

Međutim, njihova oprema je zaplenjena, naveo je emiter.

Katar je stao u odbranu hapšenja, navodeći da su novinari privedeni nakon pritužbi vlasnika jednog privatnog imanja da su ušli u njegov posed.

“Dobili su sve dozvole za snimanje koje su tražili pre dolaska i ponuđeni su im sastanci sa visokim vladinim zvaničnicima”, navodi se u saopštenju Kancelarije za komunikacije katarske vlade.

“Ove slobode, međutim, ne prekoračuju primenu običajnog prava, koje su novinari svesno i namerno prekršili”, dodaje se u saopštenju.

Prema tvrdnjama AP, njih dvojica su navodno privedeni nakon što su tokom izveštavanja uživo govorili o stanju radnika migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar