U Kini sproveden akcioni plan za ljudska prava

Evaluacioni izveštaj o sprovodjenju Nacionalnog akcionog plana za ljudska prava (2016-2020) ukazuje da je taj  plan u potpunosti sproveden i da je 168 ciljeva i zadataka završeno, od kojih su mnogi završeni i pre roka, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Kineska vlada je u septembru 2016. godine izdala Nacionalni akcioni plan za ljudska prava (2016-2020), koji predstavlja treću fazu kineskog nacionalnog plana sa temom ljudskih prava.

Planom su definisani ciljevi i zadaci države da poštuje, štiti i promoviše ljudska prava u periodu od 2016. do 2020. godine.

Kineska vlada se u tom periodu pridržavala ideologije razvoja usredsredjene na ljude, te je ozbiljno primenjivala ustavni princip „poštovanja i zaštite ljudskih prava“ i usvajala praktične mere za aktivno promovisanje sprovođenja ciljeva i zadataka iz akcionog plana.

Vlada nastoji da reši najneposrednija i praktična prava i interese ljudi, te da štiti i poboljšava živote ljudi, ali i da pridaje važnost zaštiti prava i interesa siromašnih, ljudi u nevolji i slabih, kao i da nastoji da postigne pravičnost i pravdu, navela je CMG.

Dodaje se da je Kina ispunila zadatak iskorenjavanja apsolutnog siromaštva i izgradila umereno prosperitetno društvo na sveobuhvatan način.

Nivo zaštite ljudskih prava u Kini je značajno poboljšan.

U izveštaju se navodi da Kina kao najveća zemlja u razvoju i dalje ima problem neuravnoteženog i nedovoljnog razvoja ljudskih prava.

U poredjenju sa ukupnim razvojnim zahtevima nacionalnog cilja vezanog za ljudska prava, u poredjenju sa očekivanjima naroda, zaštita nekih prava ima dugoročnu prirodu, a zaštita i primena nekih prava zahteva dalja poboljšanja.

Ceo tekst Evaluacionog izveštaja o sprovodjenju Nacionalnog akcionog plana za ljudska prava (2016-2020) na kineskom i engleskom jeziku može se naći na sledećim linkovima:

http://www.humanrights.cn/html/2021/3_0929/61375.html

http://www.chinahumanrights.org/html/2021/NHRAPC_0929/17133.html

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar