U Magdeburgu uručena nagrada OEBS-u

Nagrada „Car Oto Veliki“, koja se na svake dve godine dodeljuje za jačanje saradnje i razumevanja u Evropi, uručena je danas u Magdeburgu u Nemačkoj. Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a nagradu je u ime te organizacije primio predsedavajući, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, primajući nagradu kazao da mu to predstavlja izuzetnu čast, naročito pošto je ova nagrada prvi put dodeljena jednoj međunardnoj organizaciji i da će ova nagrada podstaći OEBS da razvija platformu za dijalog i zajedničko delovanje kako bi Evropa bila jedinstvena i bezbedna.

„Kao aktuelni predsedavajući duboko sam svestan činjenice da se ovo priznanje koje se danas dodeljuje OEBS-u odnosi na svakog pojedinca koji u ime ove organizacije radi na različitim lokacijama, često i u uslovima punim izazova. Ono što ih sve objedinjuje jeste njihova privrženost osnovnim principima OEBS-a“, kazao je Dačić.
On je podsetio da se ove godine obeležava 40 godina od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija, osnivačkog dokumenta OEBS-a i dodao da je tim dokumentom uveden koncept sveobuhvatne bezbednosti, „čime je njegova tradicionalna političko-vojna definicija dobila ekonomsko-ekološku i ljudsku dimenziju“.

Dačić je ocenio i da je OEBS vodeća međunarodna organizacija za rešavanje krize u Ukrajini.

„OEBS objedinjuje sve ključne aktere, okuplja države koje pripadaju različitim vojnim i političkim savezima, kao i neutralne države. Pored angažovanja na pružanju podrške ključnim koracima za rešavanje krize u i oko Ukrajine, OEBS nudi i idealan okvir za dijalog namenjen ponovnom uspostavljanju poverenja i jačanju evropske bezbednosti, naveo je Dačić.

Dodeli nagrade prisustvovali su i bivši predsedavajući OEBS-a i ministar spoljnih poslova Švajcarske Didije Burkhalter i budući predsedavajući, ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer.

Burkhalter, Štajnmajer i Dačić razmatraće danas krizu u Ukrajini i pripremu za predstojeće zasedanje Ministarskog saveta u Beogradu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar