U Mohovu pronađen četvrtizub vunastog mamuta

ZAGREB – Zaljubljenik u arheologiju, Goran Popović iz Mohova pronašao je proteklog vikenda na iločkom području zub vunastog mamuta, četvrti u proteklih deset godina.

„Opet sam dobio onaj instinkt i prošetao našim lepim zaseokom. Ođednom se odronio novi deo brda i zub je samo izronio. Sada sam potpuno uveren da ovo više nije slučajnost“, napisao je Popović na Fejsbuku, prenela je Hina.

Stariji meštani Mohova, kaže, tvrde da su na tom mestu, kada je kopan ribnjak 60-ih godina prošloga veka, pronađene brojne mamutske kosti.

„Očigledno je da je dolina u kojoj se nalazi Mohovo pre 20.000 godina i više bila prava dolina mamuta“, mišljenja je ovaj mladi Mohovljanin koji je osim ostataka mamuta nailazio i na ostatke praistorijskog nosoroga.

Istraživanja su, pored mamuta i nosoroga, dovela do pronalaska fosilnih ostataka hijene, divljeg konja, bizona i i drugih životinja koje su u praistoriji nastanjivale ovaj kraj.

Popović, koji je inače po zanimanju kuvar, dodaje da je za prvi zub koji je pronašao utvrđeno da je reč o vunastom mamutu, a da bi tim pronalascima dao dodatnu vrednost, prije nekoliko godina osnovao je udruženje „Dolina mamuta“ s ciljem gradnje tematskog parka upotpunjenog turističkim i zabavnim sadržajima na koje bi bila naslonjeni poljoprivredni OPG-ovi iz Mohova i iločkog kraja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar