U Nigeriji oslobođeno 30 studenata, bili zatočeni 7 meseci

ABUDŽA – Naoružani otmičari oslobodili su grupu od 30 nigerijskih studenata koji su proveli skoro sedam meseci u zatočeništvu, saopštio je danas vladin zvaničnik.

Kako je naveo portparol guvernera Jahaja Sarki, studenti su u subotu stigli u prestonicu države Kebi zajedno sa jednim učiteljem, preneo je AP.

Oslobođeni studenti „proći će medicinski pregled u trenutku kada se ponovo spajaju sa svojim porodicama“, rekao je portparol guvernera Sarki.

Kako navodi agencija, otkupnine za oslobađanje stotina otetih studenata u toj zapadnoafričkoj zemlji su uobičajene.

Studenti Federalnog vladinog koledža u Kebiju oteti su 17. juna kada su naoružani napadači upali u njihovu školu u Birnin-Jauri.

Nigerijske vlasti do danas nisu objavile da su uhapsile nijednog od otmičara, a koji su ubili policajca pre nego što su se odvezli sa studentima u obližnje šume.

Navodi se da lokalni zvaničnici ne objavljuju tačan broju nestalih osoba iz škole nakon napada, ali je lokalno stanovništvo tvrdi da ih je bilo više od 70.

Ovo je treća grupa učenika koja je oslobođena u otmicama koje su se desile pre sedam meseci.

Lokalne vlasti i oslobođeni taoci rekli su za Asošijeted pres da se studenti najčešće oslobađaju u grupama, a ne svi ođednom.

Otmice sprovode naoružane grupe koje su ubile i otele hiljade ljudi u zamenu za otkup u severozapadnim i centralnim delovima Nigerije, a prvu takvu masovnu otmicu iz škole u Nigeriji izvela je ekstremistička grupa Boko Haram 2014. godine, podseća američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar