U oporavku od COVID-19 posebna pažnja najugroženijima

KOPENHAGEN – Čelnici odbora za ljudska prava i humanitarnu pomoć Parlamentarne skupštine OEBS-a pozvali su danas na učvršćivanje napora kako bi se obezbedilo da oporavak od pandemije COVID-19 bude najviše usredsređen na zaštitu najugroženijih.

U godini koju je obeležila globalna pandemija u kojoj je do sada stradalo više od 1,5 miliona ljudi širom sveta i koja je opustošila ekonomije i promenila svakodnevni život milijardama, davanje prioriteta inkluzivnom pristupu oporavku od COVID-19 je od vitalnog značaja za ostvarivanje ljudskih prava, posebno onima koji žive u uslovima ekstremnog siromaštva i nedostatka mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe, rekli su parlamentarci u zajedničkoj izjavi, saopštio je OEBS.

„U trenutku kada slavimo Dan ljudskih prava, podsetili smo se da nejednakosti i dalje onemogućavaju mnoge da uživaju svoja osnovna ljudska prava“, poručili su Kirijakos Hadžijanis (Kipar), Mihael Link (Nemačka) i Kari Henriksen (Norveška).

Oni su naglasili da je u skladu sa tim i današnja dodela Nobelove nagrade za mir UN-ovom Svetskom programu za hranu za njihov vitalni rad u pomoći najugroženijim ljudima na svetu – onima koji žive u zonama sukoba, izbegličkim kampovima i ljudima koji se nalaze u ekstremnim uslovima siromaštva.

Ovogodišnji Dan ljudskih prava obeležava se pod temom „Oporavi se bolje – založi se za ljudska prava“, a fokusiran je na promovisanje jednakih mogućnosti za sve, rešavanje posledica koje je prouzrokovao COVID-19 i primenu standarda ljudskih prava za rešavanje nejednakosti , isključenje i diskriminaciju, navodi se u saopštenju OEBS-a.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar