U ovih pet zemalja vakcinacija još nije ni počela

Do sada je u svetu dato preko tri milijarde doza vakcina protiv kovida-19, prema podacima koje je od službenih izvora do utorka prikupila agencija Frans Pres.

Prva milijarda doza je potrošena 20 nedelja nakon početka prvih kampanja vakcinisanja u decembru, druga milijarda tokom prvih šest nedelja, dok su za treću milijardu bile potrebne još četiri nedelje.

Oko 40 posto doza datih u svetu (1.2 milijarde) je bilo u Kini, u Indiji (329 miliona) i Sjedinjenim Državama (324 miliona).

Ali, u odnosu na broj stanovnika, na Bliskom istoku prednjače u vakcinaciji: Ujedinjeni Arapski Emirati su dali 153 doze na 100 stanovnika, a Bahrein i Izrael po 124.

Te zemlje su na oko 60 posto stanovništva koje je u potpunosti vakcinisano.

Zatim slede Čile (118 doza po stanovniku), Velika Britanija (113), Mongolija (111), Urugvaj (110), Mađarska (107), Katar (107) i Sjedinjene Države (98). Te zemlje su u potpunosti vakcinisale oko polovine stanovništva.

Pet zemalja još nije počelo s vakcinacijom

Evropska unija je vakcinisala oko 50 posto svog stanovništva sa 357 miliona doza, dok je oko 32 posto stanovnika EU u potpunosti cepljeno.

Malta, najmanja zemlja Unije, jako je daleko odmakla s više od 70 posto u potpunosti vakcinisanog stanovništva. Najnaseljenije zemlje EU, Nemačka, Francuska, Italija, Španija, imaju oko trećine u potpunosti vakcinisanog stanovništva.

Većina siromašnih zemalja počela je vakcinaciju uglavnom zahvaljujući mehanizmu Covax, ali cepljenje je vrlo neujednačeno: zemlje s visokim dohotkom, kako ih definiše Svetska banka, primenile su prosečno 79 doza na 100 stanovnika, prema samo jednoj dozi u zemljama s niskim dohotkom.

Pet zemalja još nije počelo kampanju vakcinisanja: Tanzanija, Burundi, Eritreja, Haiti i Severna Koreja.

Uprkos polemikama koje je izazvala, vakcina AstraZeneka/Oksfrod primenjena je u blizu 80 posto zemalja i teritorija koji vakcinišu stanovništvo, Fajzer/BioNTek u 47 posto, Sinofarm i Moderna u 22 posto, Sputnjik V u 19 posto, Džonson&Džonson u 14 posto, a Sinovak u 11 posto, prenosi Hina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koronavakcinacijazemlje
Komentari (0)
Dodaj komentar