U ovoj zemlji ne smete telefonirati iz automobila čak i ako stanete

Francuska je nedavno naljutila brojne vozače smanjenjem maksimalne brzine, a sada je donet zakon po kom nije dozvoljeno koristiti telefon čak ni kada stojite automobilom na trotoaru.

Francuska je zbog rasta broja poginulih u saobraćaju odlučila da preduzme strože mere i protiv vozača koji kucaju poruke ili telefoniraju za volanom. Tako je sada u toj zemlji postalo ilegalno koristiti telefon čak i kad ste stali uz ivičnjak, bez obzira da li blokirate saobraćaj ili ne, prenosi Engadget.

To znači da će i ova sigurnija opcija za kucanje poruke ili obavljanje poziva vozačima doneti kaznene bodove i 135 eura kazne, odlučio je sud. Ako žele da koriste telefon, vozači će morati da stanu na odgovarajuće mesto. Ova odluka ipak ne važi kod saobraćajnih nesreća ili kvara – kad je dopušteno korišćenje telefona.

Među merama koje su Francuzi preduzeli navodi se i spuštanje maksimalne dozvoljene brzine sa 90 na 80 km/h, što je naljutilo brojne vozače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Drda

    Ma svaka im cast. Ne mogu da shvstim ljude kojo telefonitaju a ulsze u raskrsnicu. Em ne gledaju pazljivo em namotavaju volan jednom rukom uz ono smesno dodavanje volana tako da stvarno predstavljaju opsdnost. Pa kad smo kao vozaco tako nedokazani da nam ne vredi znak ogranicenja brzine nego mora da se stavi grba na putu, tako i telefoniranje treba nacisto zabraniti iz vozila.

  • Drda

    Ms svaka im cast. Ne mogu da shvstim ljude kojo telefonitaju a ulszr u raskrsnicu. Em ne gledaju pazljivo em namotavaju volan jednom rukom uz ono smesno dodavanje volana tako da stvarno predstavljaju opsdnost. Pa kad smo kao vozaco tako nedokazani da nam ne vredi znak ogranicenja brzine nego mora da se stavi grba na putu, tako i telefoniranje treba nacisto zabraniti iz vozila.