U Parizu u ponedeljak početak Konferencije UN o klimi

U Parizu sutra počinje Konferencija UN o klimi (COP21), na koju dolazi gotovo 150 lidera iz celog sveta, a očekuje se učešće oko 40.000 ljudi.

Dolazak većine svetskih lidera očekuje se danas.

Konferencija će trajati do 11. decembra, a prisustvovaće joj 147 svetskih lidera, izmedju ostalih predsednici SAD i Kine Barak Obama i Si Djinping.

Oni su i ranije planirali da dodju na Konferenciju, a posle terorističkih napada 13. decembra u Parizu, mnogi svetski zvaničnici odlučili su takodje da dodju, u znak solidarnosti sa francuskim narodom, piše britanski Bi-bi-si (BBC.)

Posle najvećeg terorističkog napada u istoriji Francuske, u kojem je ubijeno 130 ljudi, mere bezbednosti u Parizu i celoj Francuskoj su na najvišem nivou.

Oko 8.000 policajaca i žandarma rasporedjeni su na granicama zemlje, a još 2.800 biće prisutno u mestu Burže, severno od Pariza, gde se održava Konferencija.

U skladu sa vanrednim stanjem uvedenim posle terorističkih napada, francuska vlada je povodom konferencije o klimi u glavnom gradu zabranila održavanje velikih demonstracija, predvidjenih za nedelju, uoči otvaranja skupa. Drugi skup, planiran za 12. decembar, takodje je otkazan.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev i gradonačelnica Pariza An Idalgo pozvali su stanovnike glavnog grada i okoline da se ne voze kolima u danas i sutra, kada će javni saobraćaj biti besplatan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar