U podgorici završen protest opozicije predvođene DPS-om

PODGORICA – Večerašnji protest na platou ispred crnogorskog parlamenta u Podgorici protiv vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i aktuelne stare-nove parlamentarne većine završen je, a učesnici su se uputili u šetnju ulicama Glavnog grada.

I ovaj protest je još jednom pokazao svu netrpeljivost prema svemu što je srpsko, a učesnici su u svojim obraćanjima ponovo optužili Srbiju i predsednika Srbije Aleksandra Vučića za najveću institucionalnu krizu u koju je Crna Gora zapala odbijanjem predsednika Mila Đukanovića da imenuje mandatara za sastav nove vlade na predlog stare-nove parlamentarne većine, a potom i bojkota poslanika DPS sednice Skupštine na kojoj se glasalo o izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda.

Optužbe su ponovo upućene i na račun Srpske pravoslavne crkve i sveštenstva.

Učesnici traže opoziv Zakona o predsedniku, organizaciju vanrednih izbora, dijalog i kompromis povodom izbora sudija Ustavnog suda i stopiranje ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan.

Deo okupljenih skandirao je predsedniku vlade u tehničkom mandatu „Dritane, bitango“ zato što smatra da je Crnoj Gori mesto u Otvorenom Balkanu.

„Potpiši, Abazoviću (ulazak u Otvoreni Balkan) kad si već izdao sve što se može izdati. Jednom ćete položiti račune pred crnogorskim sudovima, kad budu slobodni“, zapretio je dukljanski novinar i književnik Đorđe Šćepović.

Šćepović je rekao i da „Crnogorcima ne komanduju crne mantije i da ne kleče na kolenima pred popovima tuđe crkve.

„Zaboravili ste, okupatori, da Crnogorci neće rušiti i razarati. Između nas i vas je razlika. Nećete zaustaviti reku slobode, jer ima nas više nego dovoljno da vas zaustavimo u razaranju ove zemlje. U ovoj reci će se udaviti svi koji žele Crnogorce na kolenima. Mi ne otimamo, mi branimo svoje. Ima nas“, rekao je Šćepović.

On je kazao i da su ih večeras na protestu, kako je naveo, „opet sabrali beogradski poslušnici“.

„Opet su nas ujedinili u svetoj obavezi da sačuvamo Crnu Goru, jer za razliku od njih, izdajnika kakve Crna Gora ne pamti, ovo je naša jedina država. Uzalud im najamničke jazbine iz kojih se novinari i aktivisti proglašavaju ekstremistima. Uzalud im vesti, kuriri, borbe, inforsi…“, naveo je Šcepović.

Naveo je da je Crna Gora danas „okupirana zahvaljujući njima, slugama Aleksandra Vučića“.

„Zgazili su beogradskom čizmom crnogorski Ustav. Ogolili smo sve njihove laži. Laž u kojoj diktaturu nazivaju demokratijom. U kojoj svako svoje nepočinstvo pravda gomilom drugih laži“, ustvrdio je Šćepović.

Protest je počeo sa pola sata zakašnjenja intoniranjem crnogorske himne, a muzičar Momčilo Zeković Zeko zamolio je prisutne za minut ćutnje za, kako je kazao, sve koji su poginuli za ovu zemlju“.

Potpredsednik i poslanik DPS Jevto Eraković najavio je na kraju protesta da stiže „crnogorsko proleće“.

„Vidimo ova strašila đe pustoše sve što im je dopalo, ali ih se ne bojimo jer branimo san naše dece i očeva. Lažu nas, kradu i ponižavaju više od dve godine. Ne možemo se takmičiti u nesojluku. Od ovih svrbi svakoga. Prevarili su svoje birače, međunarodne partnere. Obesmislili su sve, zaustavili sve, osim ostvarenja njihovih mentora“, kazao je Eraković.

Jedini ispravan način da to prestane su, kako je naveo, izbori na kojima će pobediti oni koji, kako je kazao, „nikad neće biti izdajnici, lažovi i lopovi“.

„Na name je da se izborimo za izbore, i da istaknemo na njima najbolje – iz partija, foruma… Ovo je borba za opstanak Crne Gore. Ovo proleće mora biti crnogorsko, mora biti proleće izbora. Budi se Crna Goro, stiže crnogorsko proleće, a mi ti garantujemo – ima nas“, poručio je Eraković.

Protest na skupštinskom platou i šetnja prošli su bez incidenata.

I ovaj protest je ranije danas podržao predsednik Milo Đukanović, ali kao i do sada, ni večeras nije mu prisustvovao.

Organizator tvrdi da je na protestu bilo 20.000 ljudi, a zvaničnih policijskih procena još nema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar