U ponedeljak SNB CG o ustoličenju Joanikija na Cetinju

PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić zakazao je za ponedeljak sednicu Veća za nacionalnu bezbednost, na kojoj će razgovarati o tenzijama uoči najavljenog ustoličenja mitropolita Joanikija, 5. septembra u Cetinjskom manastiru, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na više neimenovanih izvora, list piše da Uprava policije informisala vladu da veruje da postoji „realna opasnost“ da se toga dana deo njenih pripadnika odazove pozivu Veselina Veljovića, bivšeg šefa policije i aktuelnog savetnika predsednika Mila Đukanovića, i odbije poslušnost starešina.

Navode da je u Crnoj Gori na delu mobilizacija „obeju strana“ među kojima su, kako tvrde, isti izvori, i brojne bezbednosno interesantne osobe.

Prema izvorima lista, Srpska pravoslavna crkva planira da toga dana na Cetinje dovede oko 40 autobusa, odnosno oko 4.000 osoba iz svih krajeva Crne Gore.

Istovremeno, iz radikalnogo Patrotsko-komitskog saveza, bliskog bivšoj vlasti Mila Đukanovića, pozivaju sve koji se protive ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, da se toga dana okupe u prestonici i ne dozvole, kako navode, „poniženje Crne Gore“.

Jedan od sagovornika je, pišu Vijesti, rekao da su iz bezbednosnog sektora – Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, saglasni da taj skup ne bi trebalo da se održi na Cetinju, ali je, kažu, pitanje da li će sa tim stavom i javno izaći.

Iako najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju nije slučaj bez presedana, opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njoj bliskim političkim i medijskim krugovima, danima potpiruje tenzije zbog predstojećeg događaja, piše list.

Najavljeno ustoličenje u Cetinjskom manastiru nazivaju, između ostalog, „šamarom Cetinjanima“, „simboličnim pokoravanjem Crne Gore“ i „finalnim korakom u okupaciji“, poručujući da neće dozvoliti „izdajnički pir u srcu Crne Gore“.

A sve je kulminiralo nedavno objavljenim autorskim tekstom Veselina Veljovića, pod naslovom „Vidimo se na Cetinju“, u kome najavljeni dolazak srpskog patrijarha Porfirija „na crnogorsko Cetinje“, naziva još jednim pokušajem „agresije srpske šešeljevsko-vučićevske kleronacionalističke politike u pohodu na crnogorsku državu“.

Veljović je tada pozvao pripadnike policije da odbiju poslušnost starešina i priklone se protivnicama ustoličenja Joanikija.

„Sveta dužnost i obaveza svakog pripadnika sektora bezbednosti jeste da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju“, napisao je tada Veljović.

On je na saslušanju povodom ovog teksta rekao da je to njegov lični, a ne politički stav.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar