U ponoć ističe rok za predaju potpisa podrške

ZAGREB – Danas u ponoć ističe rok za predaju potpisa podrške kandidatima za predsedničke izbore u Hrvatskoj, koji će biti održani 22. decembra.

Svoje kandidature sa potrebnih najmanje 10.000 potpisa ranije su predala četiri kandidata: SDP-ov Zoran Milanović, nezavisni Mislav Kolakušić, kandidat Hrvatske stranke svih kajkavaca, čakavaca i štokavaca Neđeljko Babić i HSLS-ov Dejan Kovač.

Juče je kandidaturu predao Anto Đapić, a danas su to učinili pevač Miroslav Škoro, aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, Dario Juričan, Katarina Peović, Vlaho Orepić.

Ivan Pernar je predaju potpisa najavio za danas u 22 sata.

Brojka od 11 kandidata, međutim, ne mora biti konačna, s obzirom na to da su želju za odlazak na Pantovčak iskazali i Ante Simonić, nekadašnji HŠ-ov potpredsednik Račanove Vlade i Dalija Orešković, bivša predsednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, kao i Ava Karabatić, bivša manekenka i model.

Potkrepe li i oni svoje kandidature s potrebnih deset hiljada potpisa, a DIK ih potvrdi u službenu kampanju ući će 14 predsedničkih kandidata, jedan više nego pre 15 godina, piše Hina.

U poslednje dve decenije najmanje kandidata za predsednika države bilo je pre pet godina, samo njih četvero: Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović, Ivan Vilibor Sinčić i Milan Kujundžić.

Godine 2009. bilo ih je 12, a 2000. – devet.

Nakon što u utorak u ponoć istekne rok za predaju predsedničkih kandidatura, DIP ima 48 sati, dakle do četvrtka, 12. decembra u ponoć, da ih proveri i objavi listu kandidata za predsednika, čime će i službeno krenuti predsednička kampanja koja neslužbeno traje praktično od leta.

DIK nije u obavezi da čeka taj krajnji rok, već listu može objaviti i pre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar