U Spaniji uhapšeno pet džihadista

BARSELONA – Španska policija uhapsila je pet osumnjičcenih, četvoricu u Barseloni i jednog u Madridu, za koje se veruje da su bili deo džihadističke grupe koja je pokušavala da regrutuje ljude u svoje redove, izvestili su španski policijski izvori.

Zvaničnici za borbu protiv terorizma uhapsili su grupu nakon što su saznali da je jedan od njenih članova pokušavao da nabavi pušku kalašnjikov, saopštila je španska policija, a prenosi španski list „Mundo“.

Tokom racije su pronađene mačete i municija.

Policija je saopštila da je navodni vođa ćelije čovek poznat kao „šeik“ koji je uhapšen u Turskoj 2016. godine kada je pokušao da se pridruži ekstremističkoj grupi Islamska država. Ušao je u Španiju u martu i navodno je počeo sa regrutacijom.

Ovo je bio drugi deo policijske operacije „ARBAC“ koja je dovela do hapšenja tri Alžirca u Barseloni u januaru.

Tokom prvog dela operacije, policija je saznala za postojanje „šeika“ kada su istražitelji potvrdili da postoji osoba u Alžiru koja je pokušavala da pomogne članovima grupe da uđu u Španiju.

Operacija je izvedena uz podršku španskih obaveštajnih službi, američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), Evropola i alžirskih bezbednosnih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar