U svetu 2020. ubijeno 65 novinara, najmanje 229 zatvarano

BRISEL – Prema podacima iz godišnjeg izveštaja Međunarodne federacije novinara (IFJ) širom sveta tokom 2020. godine ubijeno je 65 novinara i medijskih radnika dok su obavljali svoje poslove, prenosi AP.

Agencija navodi da je IFJ u izveštaju precizirala da je to za 17 više nego 2019. godine i da je broj poginulih približno na nivou iz devedesetih godina, a da su se prošlogodišnja ubistva u 16 zemalja dogodila tokom ciljanih napada, bombaških napada i u razmeni unakrsne vatre.

IFJ je saopštio da je Meksiko sa 14 ubistava četvrti put za poslednjih pet godina na vrhu liste zemalja u kojima je ubijeno najviše novinara. Odmah iza te zemlje sa 10 smrtnih slučajeva je Avganistan, a zatim slede Pakistan, Indija, Filipini i Sirija, Nigerija i Jemen.

Ubistva novinara zabeležena su tokom 2020. godine i u Iraku, Somaliji, Bangladešu, Kamerunu, Hondurasu, Paragvaju, Rusiji i Švedskoj, prenosi AP.

Agencija navodi da je ukupno 2.680 novinara ubijeno otkako je IFJ počeo da vodi ovu statistiku 1990.

IFJ je saopštio i da je do marta 2021. godine najmanje 229 novinara bilo u zatvoru širom sveta zbog svog rada, a federacija je posebno izdvojila Tursku kao zemlju koja najviše zatvara novinare i navela broj od 67 medijskih radnika koji su tamo pritvarani.

Na ovoj listi IFJ je dalje naveo Kinu sa 23 pritvorena novinara, Egipat sa 20, Eritreju sa 16 i audijsku Arabiju sa 14, prenosi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar