U Tel Avivu održan 20. protest protiv reforme pravosuđa

Veliki broj Izraelaca izašao je danas na ulice Tel Aviva, 20. subotu zaredom, u znak protesta protiv plana reforme pravosudnog sistema vlade Benjamina Netanjahua.

Demonstranti su nosili transparente sa natpisima „Bibi, neprijatelj demokratije“ i „Ministar zločina“. Bibi je nadimak Netanjahua.

Policija nije dala podatke o broju učesnika protesta, koji su počeli u januaru pošto je Netanjahuova vlada, jedna od najviše desničarskih u istoriji Izraela, objavila plan reforme pravosuđa.

Prošle subote je na skupu bilo manje ljudi jer je protest održan u pozadini nasilja između Izraela i palestinskih oružanih pokreta u Pojasu Gaze. U tom nasilju su stradala 34 Palestinca i jedna Izraelka. Petodnevno nasilje završeno je posle prekida vatre.

Pristalice plana reforme, kojim će se oslabiti Vrhvoni sud i ograničiti sudski nadzor zakona i vladinih odluka, kažu da je neophodan kako bi se povratila moć izabranih poslanika.

Protivnici upozoravaju će se tako narušiti osetljivi sistem kontrole i ravnoteže vlasti.

Predsednik Izraela Isak Hercog već mesec dana pregovara sa predstavnicima vlasti i opozicije kako bi se postigao kompromis o toj reformi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar