U Ukrajiini istraga ilegalne vakcinacije protiv kovid-19

KIJEV – Ukrajinska policija i zdravstveni službenici istražuju izveštaje da su neki građani ilegalno vakcinisani protiv kovid-19 vakcinama koje nisu zvanično odobrene, izjavio je danas premijer Denis Šmigal.

Ukrajina, koja je do sada registrovala više od milion infekcija kovid-19 i 19.357 smrtnih slučajeva, još nije odobrila nijednu vakcinu, iako je u decembru potpisala ugovor o kupovini 1,9 miliona doza kineske vakcine Sinovak, a uskoro se očekuje i isporuka prvih doza.

Neki ukrajinski mediji izvestili su danas da je klinika u Kijevu počela da vakciniše ljude, verovatno vakcinom koju su razvili Fajzer i Biontek, uz naplatu do 3.000 evra po dozi, prenosi Rojters.

U izveštajima se navodi da je vakcina mogla biti dopremljena iz Izraela i da je nekoliko najviših zvaničnika i privrednika vakcinisano.

„Nijedna vakcina trenutno nije sertifikovana u Ukrajini i siguran sam da nijedna racionalna osoba ne bi mogla da se vakciniše sa lekovima nepoznatog porekla“, objavio je Šmigal na aplikaciji Telegram.

Šmigal je prošlog meseca najavio da bi prve isporuke kineske vakcine mogle da stignu u februaru.

Ukrajina se takođe nada da će u martu dobiti prvu seriju od osam miliona doza vakcina u okviru globalnog sistema KOVAKS raspodele vakcina siromašnijim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar