U zemljotresu na Lezbosu poginula žena

U snažnom zemljotresu koji je danas pogodio zapadnu obalu Turske i grčko ostrvo Lezbos poginula je jedna žena, desetak osoba je povređeno, a zgrade su se tresle od turskog Izmira do grčke prestonice Atine.

Kako se navodi, 60. godišnja žena je poginula kada se na nju srušio krov kuće, rekao je gradonačelnik sela Vrisa na Lezbosu, prenosi Rojters.

Epicentar snažnog zemljotresa, jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali bio je oko 84 kilometra severozapadno od turskog grada Izmira i 15 kilometara južno od Lezbosa, objavio je evropsko-mediteranski Seizmološki centar na svojoj internet stranici.

Obimna šteta zabeležena je u selu Vrisa na Lezbosu, koje je poznato po tome što se u njemu iskrcavaju izbeglice sa Bliskog istoka.

Na video snimcima vide se srušene zgrade i ulice zakrčene ruševinama u selu koje ima oko 600 stanovnika.

Englesko izdanje turskog lista „Hurijet“ navodi da se zemljotres snažno osetio u Izmiru, ali i u Istanbulu i susednim područjima.

Na društvenim mrežama se pominje da se zemljotres osetio i u prestonici Bugarske Sofiji.

„Hurijet“ je naveo da su nakon zemljotresa usledila dva naknadna potresa jačine 4,9 stepeni po Rihterovoj skali u 15.35 časova.

Gradonačelnik ostrva Hios Manolis Vurnus rekao je da na tom ostrvu nije pričinjena značajnija materijalna šteta, samo manja šteta na objektima u starom delu grada i u selu Kampos.

U isto vreme, gradonačelnik Karaburuna, u Turskoj, gde se zemljotres jako osetio, rekao je da nema izveštaja o pričinjenoj materijalnoj šteti niti eventualnim žrtvama, preneo je „Hurijet“.

Grčki portal Gris reporer javlja da je manja materijalna šteta pričinjena u Bursi.

„Potres je bio veoma jak. Svi na mojoj klinici su osetili potres, svi smo istrčali iz zgade sa pacijentima“, navela je 50-godišnja Didiem Eris, zubarka iz Izmira.

„Mi koji živimo u Izmiru smo naviknuti na zemljotrese, ali ovaj je bio drugačiji. Pomislila sam da ćemo ovaj put nastradati“, rekla je Erisova.

U Turskoj se gotovo svakodnevno dešavaju manji potresi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Lezboszemljotres
Komentari (0)
Dodaj komentar