Ucene Islamske države: Hrišćani u Siriji imaju posebna pravila

Džihadisti Islamske države izdali su 11 pravila za hrišćane koji žive u sirijskom gradu Al Karijatajin, koju je zauzela ta grupa, a pravila su deo ugovora koji treba da garantuje sigurnost zaroblljenim hrišćanima.

Posmatrači sirijskog ogranka Organizacije za zaštitu ljudskih prava, navode da su džihadisti hrišćanima u tom gradu, na jugoistoku pokrajine Homs, koji su zauzeli prošlog meseca, postavili ulitamtum da mogu da biraju da li će da pređu u islam, potpišu ugovor i plaćaju porez na nemuslimane – džiziju ili da napuste grad.

Sigurnosni ugovor koji je sastavio lider džihadista Abu Bakar al Bagdadi, sastoji se od 11 konkretnih zahteva, koje moraju da poštuju svi hrišćani koji su odlučili da ostanu u gradu. Njima se zabranjuje osnivanje crkava, izlaganje muslimana hiršćanskim simbolima, podrivanje Islamske države, posedovanje oružja i trgovina svinjetinom i vinom.

Džihadisti su objavili seriju fotografija koje pokazuju da je desetine hrišćana izabralo da potpiše ugovor i da plaća porez, a islamisti su brzo dobili i novac koji su tražili, prenosi Raša tudej.

Džihadisti su obećali da će zaštiti imovinu hrišćana, koji neće morati da pređu u islam i ostaće bezbedni, navela je ta grupa, dodajući da će oni koji ne ispunjavaju uslove ugovora, biti tretirani kao borci.

Al Karijatajin ima oko 40.000 stanovnika, uključujući sunitske muslimane i hrišćane. Grad je od strateške važnosti za džihadiste jer povezuje Palmiru sa područjem Kalamuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrišćaniislamska državamuslimani
Komentari (0)
Dodaj komentar