Uhapšen osumnjičeni za napade na koptske crkve

Egipatska policija uhapsila je muškarca zbog navodne umešanosti u bombaške napade na crkve za koje je odgovornost preuzeo DAEŠ, saopštio je zvaničnik te zemlje, a prenosi AFP.

Nakon što je dobila dojavu, policija je uhapsila Alija Mahmuda Mohameda Hasana, jednog od 19 osumnjičenih čija je imena policija javno objavila nakon eksplozija koje su se dogodile u nedelju, rekao je zvaničnik.

Dvojica bombaša-samoubica napali su crkve u gradovima Tanti i Aleksandriji 9. aprila na verski praznik Cveti i usmrtili 45 osoba u najkobnijem napadu na koptske crkve u skorijoj istoriji, navodi agencija.

Hasan je uhapšen u egipatskoj provinciji Keni, odakle su došla i dvojica bombaša-samoubica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta podiglo je nagradu za informacije koje će dovesti do hapšenja osumnjičenih na 500.000 egipatskih funti (27.518 dolara).

Poslednji napadi su još jedni u nizu napada islamista na koptske crkve. U decembru prošle godine u Kairu bombaš-samoubica je aktivirao eksplozive u crkvi i ubio 29 ljudi.

Teroristička grupa DAEŠ, koja je preuzela odgovornost za sva tri napada, zapretila je da će izvesti još napada na hrišćanske manjine koje čine oko 10 odsto egipatskog stanovništva.

Kako navodi agencija, napadi koji su se dogodili nekoliko nedelja pre planirane posete pape Franje, primorali su vlasti da proglase tromesečno vanredno stanje.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

egipatkoptske crkveosumnjičeni
Komentari (0)
Dodaj komentar