Uhapšeno 40 osoba na protestu protiv poskupljenja u Ugandi

KAMPALA – Policija u Ugandi danas je uhapsila više od 40 ljudi dok su pokušavali da pomoću suzavca i drugih metoda uguše veliki protest protiv visokih cena goriva, rekao je portparol policije.

Nemiri su pogodili različite delove istočnoafričke zemlje zbog rastućih cena robe široke potrošnje koja je pogodila preduzeća i povećala troškove života, a samo cena goriva je udvostručena od početka godine, prenosi Rojters.

Navodi se da su demonstranti ranije danas počeli da podižu barijere i pale gume na važnom autoputu.

TV snimci nereda pokazuju oblake suzavca iz eksplodiranih kanistera koje je ispalila policija, dok su pripadnici obezbedenja, ukljucujući policiju i vojnike, jurili mladiće koji su bacali kamenje i tukli ih pendrecima.

„To nije bio protest, umesto toga su mladi pljackali, oštetili imanja, blokirali puteve, razbijali vozila, palili gume“, rekao je portparol policije.

On je naveo da je priveden 41 demonstrant koji će biti optužen za podsticanje na nasilje, pljačku, zlonamerno nanošenje štete, učestvovanje u nezakonitom okupljanju i uznemiravanju javnosti.

Rojters navodi da su opozicija Ugande i mnogi građani pozivali na smanjenje poreza kako bi bila umanjena inflacija, ali je predsednik Joveri Museveni to odbio, okrivljujući rat u Ukrajini i pandemiju za visoke cene artikala kao što su jestivo ulje, gorivo i pšenica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar