Ukradeni delovi ruskog vojnog „Aviona sudnjeg dana“

MOSKVA – Ruska policija saopštila je danas da traga za lopovima koji su ukraki deo tehničke opremu iz strogo poverljive vojne letelice, poznate kao „Avion sudnjeg dana“, koji je u vreme hladnog rata pravljen za upotrebu tokom eventualnog nuklearnog rata.

Pljačka, koja pokreće pitanja o bezbednosti osetljivih vojnih postrojenja, dogodila se dok su se izvodili radovi na održavanju aviona „Iljušin Il-80“, prenosi Rojters.

Policija u južnom regionu Rostova saopštila je da je u toku potraga za počiniocima i da se letelica nalazila na aerodromu u gradu Taganrog, a da je procenjena vrednost ukradene opreme više od milion rubalja (13.600 dolara).

Za sada nisu prijavili nijedno hapšenje

Ova letelica je modifikovani sovjetski model „Iljušina Il-86“, krajem hladnog rata, kako bi poslužila kao vazdušno komandno mesto za najviše zvaničnike koji kontrolišu trupe tokom krize.

Krađa je otkrivena ranije ove nedelje u izveštajima ruskih medija, uključujući rusku TV REN, koji su saopštili da su prošlog petka primećeni znakovi provale na otvoru za teret aviona i da nedostaje 39 delova radio opreme.

Ruski vojni stručnjaci pretpostavljaju da su delovi opreme ukradeni jer su neke jedinice sastavljene od plemenitih metala poput zlata i platine.
Kremlj je izdao saopštenje da će biti preduzete sve mere da se takva krađa više ne ponovi, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar