Ukrajina: Oslobođeno vise naselja i Balkalija pored Harkova

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je u video obraćanju da su ukrajinske snage „oslobodile desetine naselja“ i povratile 1.000 kvadratnih kilometara teritorije na istoku i jugu od 1. septembra.

Zelenski je u obraćanju u četvrtak takođe objavio snimak na kojem ukrajinski vojnici izjavljuju da su zauzeli grad Balakliju u blizini Harkova, drugog po veličini grada u Ukrajini,prenosi Rojters.

Video postavljen na sajtu koji prikuplja ukrajinske vesti pokazuje da su ruske snage za sobom ostavile kamione, artiljeriju i municiju, navodi britanska agencija.

Ranije je visoki ukrajinski zvaničnik, general Aleksij Gromov saopštio da su ukrajinske oružane snage napredovale blizu 50 km ka ruskim linijama i da „ukupna teritorija vraćena pod ukrajinsku kontrolu u pravcu Harkova i reke Južni Buh iznosi više od 700 kvadratnih kilometara”.

Gromov je rekao da su ukrajinske trupe napredovale do 3 km na frontu Slavjanska na istoku i ponovo zauzele naselje Ozerne.

Ovo je prvi put da je Kijev saopštava detalje svoje kontraofanzive od prošle nedelje kako ne bi ugrozio dalji tok operacije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar