Ukrajina: Premijer krivi gradonačelnike što nema grejanja

KIJEV – Ukrajinski premijer Vladimir Grojsman optužio je danas lokalne vlasti za izbijanje krize oko cene gasa zbog čega je na stotine hiljada domaćinstava ostalo bez grejanja po hladnom vremenu.

Nekoliko ukrajinskih mesta i naselja u dva veća grada ostalo je bez grejanja nakon što je nacionalna gasna kompanija Naftagas podigla cene gasa koju pojedine opštine ne mogu da plate.

Grojsman je kao krivce za za nerešavanje problema označio lokalne zvaničnike i istakao da bi parlament trebalo da razmotri njihovu smenu.

„Ovo mora biti zaustavljeno. Ako pojedini gradonačelnici ne mogu da to da reše, zatražićemo od parlamenta da se tim pozabavi i suspenduje ih“, rekao je Grojsman na sednici vlade, prenela je agencija AP.

Grojsman je rekao da je intervenisao i proveo poslednjih 24 sata pokušavajući da približi stavove lokalnih zvaničnika i gasne kompanije.

Gradonačelnik Hersona, grada na samom jugu Ukrajine, gde se procenjuje da je više od 100.000 ljudi bez struje, izjavio je kasnije za tv stanicu „112“ da će zahvaljujući Grojsmanovim naporima u narednih nekoliko sati građani ponovo dobiti grejanje.

Zbog krize oko grejanja, neznezadovoljni građani su juče izašli na ulice, blokirali puteve i palili gume.

Bez grejanja su većinom ostali stanovnici centralne, južne i jugoistočne oblasti Ukrajine, u vreme kada su temperature sve niže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar