Ukrajina snizava nivo diplomatskih odnosa s Iranom zbog dron

KIJEV – Ukrajinske vlasti saopštile su danas da će sniziti nivo diplomatskih odnosa sa Iranom i oduzeti ambasadoru akreditaciju zbog neprijateljske odluke Teherana da snabdeva ruske snage bespilotnim letelicama.

Ranije danas ukrajinske vlasti su saopštile da su oborile četiri bespilotne letelice iranske proizvodnje „kamikaze“, što je navelo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se požali da Teheran šteti suverenitetu Ukrajine i njenim građanima, preneo je Rojters.

Ukrajina i Sjedinjene Američke Države optužile su Iran da isporučuje dronove Rusiji, što je Teheran negirao.

„Snabdevanje Rusije oružjem za vođenje rata protiv Ukrajine je neprijateljski čin koji nanosi ozbiljan udarac odnosima između Ukrajine i Irana“, navodi se u saopštenju na sajtu ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, u odgovoru na takav neprijateljski čin, ukrajinska strana je odlučila da oduzme akreditaciju ambasadoru Irana i da značajno smanji broj diplomatskog osoblja iranske ambasade u Kijevu.

Vojne vlasti na jugu Ukrajine navele su u saopštenju da su oborile bespilotne letelice „Šahed-136“ iznad mora u blizini luke Odesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar