Ukrajina u UN predstavila rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Rusije

NJUJORK – Uz međunarodnu podršku, Ukrajina može da povrati svoj teritorijalni integritet i poštovanje Povelje UN, što će obeshrabriti Rusiju i druge agresore da napadaju druge zemlje, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na zasedanju Generalne skupštine UN.

Prvog dana dvodnevnog zasedanja, povodom godišnjice ruske invazije, Kuleba je u sredu predstavio rezoluciju kojom poziva na mir i povlačenje Moskve.

On je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku, predstavljajući predlog rezolucije pod naslovom „Principi koji su u osnovi sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini“, rekao da se ne sme kršiti princip teritorijalnog integriteta i da će „svet uroniti u haos ako se dozvoli menjanje granica silom“, prenosi Ukrinform.

Ukrajinski diplomata je podsetio da je pre tačno godinu dana, samo nekoliko sati pre nego što je Rusija krenula u invaziju na Ukrajinu, pozivao države da se ujedine kako bi sprečili rat.

„Godinu dana kasnije, uprkos svim izgledima, Ukrajina se efikasno brani od mnogo jačeg neprijatelja i apelujem na vas: ovo je odlučujući trenutak da pokažete podršku, jedinstvo i solidarnost. Ovo je trenutak da dokažete da se zalažete za Povelju UN“, rekao je Kuleba.

Obraćajući se GS UN, šef diplomatije Ukrajine je istakao i da su neki od prisutnih u sali i dalje voljni da budu prijatelji i sa Ukrajinom i sa Rusijom, samo da bi bili sigurni da će se rat završiti što pre, sa bilo kojim ishodom.

„Problem je što u ovom ratu ne postoje jednake dve strane. Postoji agresor i žrtva. Razumem da još postoje neke zemlje koje ne žele da stanu na stranu Ukrajine iz raznih razloga. Ali ne radi se o tome. Radi se o tome da se stane na stranu Povelje UN, da se stane na stranu međunarodnog prava. Radi se o stavljanju na stranu rezolucija Generalne skupštine UN. Ovo su naša zajednička pravila. I svi smo zainteresovani da ih podržimo. Sa izuzetkom Ruske Federacije koja smatra da pravila za nju ne važe i postoje samo da bi se kršila“, rekao je Kuleba, navodi Ukrinform.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar