Ukrajinski premijer s ministrima G7 o pomoći

KIJEV – Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da je s ministrima finansija Grupe sedam najrazvijenih nacija razgovarao o praktičnim koracima za pružanje pomoći Ukrajini da se oporavi od rata sa Rusijom.

„Ukrajina štiti ceo civilizovan svet. Podrška partnera će ubrzati našu pobedu“, napisao je on na Tviteru ne iznoseći detalje, preneo je Rojters.

Šmihal je napisao da Rusija nastoji da uništi ukrajinsku ekonomiju, ali da će Kijev, zajedno s partnerima, pobediti.

U odvojenom saopštenju, vlada je navela da je Šmihal, takođe, tražio dodatnu finansijsku pomoć za pokrivanje mesečnog budžetskog deficita Ukrajine od oko pet milijardi dolara.

„Potrebno nam je najmanje 15 milijardi dolara u naredna tri meseca da pokrijemo ove potrebe. Za nas je ovo jednako važno kao i oružje koje nam pružate za borbu protiv ruske agresije“, kazao je Šmihal, navodi se u saopštenju.

On je, takođe, pozdravio predlog Evropske komisije da se Ukrajini obezbedi devet milijardi evra makrofinansijske pomoći.

Ukrajina se nada i da SAD uskoro donesu odluku o paketu pomoći od 40 milijardi dolara, od čega bi do devet milijardi dolara moglo biti izdvojeno u budžet, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar