Ukrajinski saboteri drže šest talaca u Brjanskoj oblasti u Rusiji

KIJEV/MOSKVA – UKRAJINSKI SABOTERI drže šest talaca u ruskoj Brjanskoj oblasti, gde ruske snage i pripadnici Federalne službe rade na eliminisanju ukrajinskih ekstremista koji su ušli iz Ukrajine, rekli su agenciji TAS S neimenovani izvori u odbrambenim strukturama i pres služba FSB-a.

„Saboteri su napali dva sela – Ljubečane i Sušanji, u okrugu Klimovski. Drže do šest civila kao taoce“, rekli su ruskoj agenciji u odbrambenim izvorima.

Prethodno je guverner Brjanska naveo na Telegram kanalu da je jedan civil ubijen, a desetogodišnje dete povređeno kada su ukrajinski saboteri pucali na vozilo u pokretu u selu Ljubečane.

TRI OSOBE SU POGINULE rano jutros u ruskom raketnom napadu na stambeni objekat u Zaporožju, a najmanje četiri su povređene, izjavio je sekretar Gradskog veća tog ukrajinskog grada Anatolij Kurtev.

Stanovnici se evakuišu, a nastavlja se potraga za ljudima ispod ruševina petospratnice koja je gotvo uništena u napadu, napisao je Kurtev na Telegramu.

Iz ruševina je spaseno 11 ljudi, saopštile su državne službe za vanredne situacije.

MREŽU OD NAJMANJE 20 MUČILIŠTA u nedavno oslobođenom gradu Hersonu planirala je i direktno finansirala Rusija, rekli su danas međunarodni istražitelji ratnih zločina u Hagu, navodeći nove dokaze.

Tim, koji finansiraju Velika Britanija, EU i SAD, radi na otkrivanju ratnih zločina širom Ukrajine i u Hersonu od kada su u grad ušle ukrajinske snage nakon što su se Rusi povukli u novembru.

Rojters je izvestio o komorama za mučenje u Hersonu
u januaru, kada su ukrajinske vlasti saopštile da je oko 200 ljudi navodno mučeno na 10 lokacija.

ZAMENIK MINISTRA INOSTRANIH POSLOVA RUSIJE
Sergej Rjabkov izjavio je danas da je Moskva bila prinuđena
da obustavi učešće u novom sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja START, jer bi taj sporazum omogućio Vašingtonu da pomogne Ukrajini da napadne ruska strateška mesta.

Govoreći na Konferenciji Ujedinjenih nacija o razoružanju u Ženevi, Rjabkov je rekao da SAD i zapadni saveznici žele da vide Rusiju strateški poraženu u Ukrajini
i optužio ih za raspirivanje sukoba.

RUSIJA PRIPREMA novu vrstu vojnih operacija uz korišćenje nuklearnog oružja za zaštitu od moguće agresije SAD, objavio je ruski vojni časopis „Vojna misao“.
SAD postepeno gube lidersku poziciju u svetu, ocenjuje se u članku, čiji su autori zamenik komandanta ruskih Strateških raketnih snaga Igor Fazletdinov i pukovnik u penziji Vladimir Lumpov.

Oni su ukazali da, kao posledica toga, raste agresivnost vojno-političkog američkog kursa prema Rusiji, jer u Vašingtonu smatraju da je Moskva glavni krivac za gubitak američke svetske dominacije, objavio je Sputnjik.

Istovremeno, autori navode da, SAD, po svemu sudeći, planiraju da poraze Rusiju u formi „strateške (globalne) operacije u više oblasti“.

Među ciljevima ruske operacije strateških snaga obuzdavanja, „Vojna misao“, konkretno, navodi odbijanje trenutnog globalnog napada SAD i NATO-a da se ne bi dozvolili veliki gubici ruskih strateških ofanzivnih snaga.

RUSIJA JE POZVALA Sekretarijat Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da bude na oprezu u vezi sa informacijama da kijevski režim skladišti oružje zapadne proizvodnje u prostorijama nuklearnih elektrana, izjavio je stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Uljanov je, u intervjuu za TAS S, ukazao da su stručnjaci IAEA nedavno raspoređeni u sve ukrajinske nuklearne elektrane i da imaju kapacitete za efikasan nadzor.
Pres služba Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) saopštila je 23. januara da ukrajinske oružane snage skladište municiju koju je isporučio Zapad, posebno rakete HIMARS, u nuklearnim elektranama.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je 24. januara da inspektori agencije nisu otkrili vojnu opremu u ukrajinskim nuklearnim objektima.

Konsultacije o uspostavljanju bezbednosne zone u nuklearnoj elektrani u Zaporožju ne napreduju zbog nedostatka jasne reakcije Ukrajine na predloge koje je izneo generalni direktor IAEA, rekao je Uljanov.
Prema njegovim rečima, ruska strana je ispunila svoj deo obaveza po tom pitanju.

ROTACIJA STRUČNJAKA Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koju su UN tri puta podrivale, trebalo bi da bude sprovedena 2. marta, rekao je danas savetnik izvršnog direktora ruskog „Rosenergoatoma“ Renat Karča.

On je za TAS S podsetio da je rotacija trebalo da bude izvršena 7, 10. i 18. februara i da je ruska strana obezbedila sve sigurnosne garancije, a da je Odeljenje za bezbednost UN tri puta podrilo rotaciju inspektora u nuklearki u Zaporožju.

BERLIN JE OBUČIO više od 3.000 ukrajinskih vojnika od početka ruske invazije i još više 1.000 pripadnika vojske proći će obuku u bliskoj budućnosti, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u obraćanju parlamentu te zemlje, preneo je TAS S.

NEMAČKA MINISTARKA INOSTRANIH POSLOVA, Analena Berbok, izjavila je u razgovoru sa kineskim kolegom Ćin Gangom u Nju Delhiju, da neutralnost pred brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu i kršenjem povelje Ujedinjenih nacija nagrađuje agresora.

Berbok se sastala sa Ćinom uoči sastanka šefova diplomatije Grupe 20 (G20) u Indiji, objavilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru, a preneo je Rojters.
Berbok je ponovila da pitanje snabdevanja Kijeva borbenim avionima trenutno nije na dnevnom redu Berlina, preneo je Velt.

ŠEF RUSKE DIPLOMATIJE Sergej Lavrov optužio je danas zapadne zemlje da „besramno sahranjuju“ sporazum postignut uz posredovanje UN za izvoz ukrajinskog žita i ruskih poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka.

„Zapad besramno sahranjuje poznatu humanitarnu inicijativu generalnog sekretara UN“, rekao je Lavrov tokom sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju, prenose RIA novosti.

Prema njegovim rečima, očigledne su prepreke za izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda širom sveta, ma kako EU pokušavala da sve ubedi u suprotno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar