Ukrajinski zvaničnici: Danas nastavak evakuacije civila iz Marijupolja i drugih gradova

Evakuacija civila ka bezbednijim oblastima biće nastavljena danas u Ukrajini, rekli su ukrajinski zvaničnici.

Vicepremijerka Irina Vereščuk rekla je preko Telegrama da će biti još jedan pokušaj evakuacije žena, dece i starih iz strateške luke Marijupolj, koja je nedeljama pod opsadom ruskih snaga i velikim delom je razrušena konstantnim bombardovanjima.

Kremlj je ranije ove nedelje proglasio da je Marijupolj „oslobodjen“, izuzev industrijskog kompleksa oko čeličane Azovstalj, poslednjeg uporišta ukrajinskih vojnika.

Prema rečima Vereščuk ako sve bude išlo po planu evakuacija u Marijupolju će početi danas u podne. Mnogi prethodni pokušaji evakuacije civila iz grada su propali.

Guverner istočne oblasti Lugansk Serhij Hajdaj rekao je preko Telegrama da će voz za evakuaciju krenuti danas iz istočnog grada Pokrovska. Stanovnici oblasti Donjeck i Lugansk koja obuhvata ukrajinski industrijski centar poznat kao Donbas, moći će da idu vozom besplatno.

Voz će ih dovesti do zapadnog grada Čopa blizu ukrajinske granice sa Slovačkom i Madjarskom, rekao je on.

Rusija je ranije navela da je uspostavljanje pune kontrole nad Donbasom, čiji je veliki deo bio u rukama proruskih separatista od 2014. godine, trenutno jedan od glavnih ciljeva njene operacije u Ukrajini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar