Ukrajinski zvaničnik: Nema zvaničnog poziva Moskve za mirovne pregovore

Moskva nije zvanično kontaktirala Kijev za mirovne pregovore, a Rusija bi najpre trebalo da povuče svoje snage iz Ukrajine, izjavio je danas šef kabineta ukrajinskog predsedništva Andrij Jermak.

„Nemamo zvaničan zahtev ruske strane za pregovore“, rekao je Andrij Jermak koji se danas putem video linka obratio na Medjunarodnom bezbednosnom forumu u kanadskom gradu Halifaks.

Jermak je rekao da njegova zemlja ne bi prihvatila pregovore koji se ne zasnivaju na suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih medjunarodno priznatih granica.

„Prvi korak koji bi ruska strana trebalo da preduzme jeste povlačenje svih svojih snaga sa ukrajinske teritorije“, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u petak je odbacio mogućnost postizanja kratkoročnog primirja sa Rusijom, ocenjujući da bi to pogoršalo situaciju.

„Rusija sada traži kratko primirje, predah da povrati snagu. To bi moglo da se oceni kao kraj rata, ali takav predah će samo pogoršati situaciju“, rekao Zelenski na istom skupu.

Prema njegovim rečima, istinski, trajni i pošteni mir može doći samo uz potpuno okončanje ruske agresije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar