Uljanov: Poseta IAEA NE Zaporozje moguce pocetkom septembra

MOSKVA – Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) mogla bi da poseti nuklearnu elektranu Zaporožje početkom septembra, izjavio je danas ruski stalni predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

„Prerano je bilo šta da se govori o detaljima, sve su to veoma osetljiva pitanja, razgovaramo i nastavićemo da razgovaramo o modalitetima misije, ruti, broju ljudi koji će biti uključeni, koliko dugo će ostati u postrojenju, za koje zadatke se tamo šalju“, rekao je Uljanov na onlajn brifingu, prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao, što se tiče vremena posete, predviđanja nisu uvek tačna, ali bi to moglo da se desi početkom septembra, osim ukoliko nema nekih „stranih faktora“ koji nemaju veze sa ciljevima i zadacima posete IAEA.

Prema rečima Uljanova, o mogućoj poseti misije trenutno se razgovara sa Sekretarijatom organizacije.

„Skoro svakodnevno komuniciram sa generalnim direktorom agencije Rafaelom Grosijem, koji je sada na odmoru, ali dostupan je preko telefona. U ponedeljak će biti ovde u Beču i rad u ovom pravcu će se intenzivirati“, poručio je on.

Uljanov je istakao da ruska strana podržava misiju.

„Smatramo da je to korisna, možda čak i neophodna stvar, posebno u trenutnoj situaciji, kada Ukrajinci rizikuju da stvore situaciju nuklearne katastrofe“, rekao je Uljanov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar