Umro Džordž Lidi, bio u zatvoru zbog afere „Votergejt“

VAŠINGTON – Saradnik bivšeg američkog predsednika Ričarda Niksona, Džordž Gordon Lidi, koji je proveo četiri i po godine u zatvoru zbog umešanosti u aferu „Votergejt“, jer nije hteo da sarađuje sa tužilaštvom, umro je u 90.godini.

AP je preneo da je njegova porodica potvrdila da je Lidi preminuo u utorak u kući svoje ćerke u američkoj saveznoj državi Virdžiniji i da uzrok smrti nije Kovid-19.

Lidi, bivši agent FBI i vojni veteran, osuđen je za zaveru, provalu i ilegalno prisluškivanje zbog uloge u aferi „Votergejt“, koja je 1974. godine dovela do ostavke predsednika Niksona.

Proveo je četiri godine i četiri meseca u zatvoru, uključujući više od 100 dana u samici.

„Ponovo bih to uradio za svog predsednika“, rekao je Lidi godinama kasnije, navodi agencija.

Po izlasku iz zatvora, Lidi je postao popularni, provokativni i kontroverzni voditelj radio emisije, radio je i kao savetnik za bezbednost, a bavio se i pisanjem i glumom.

Zbog svog upečatljivog izgleda, prodornih tamnih očiju, velikih brkova i obrijane glave, često je bio učesnik reklamnih kampanja i televizijskih šou programa, navodi AP.

U svojim radio emisijama, koje su jedno vreme bile najpopularnije u Virdžiniji, često je davao savete o tome kako se braniti i ubiti savezne agente koji vode istrage zbog vatrenog oružja, piše agencija.

Vozio je automobil sa registarskim oznakama na kojima je pisalo „Votergejt“ (H20GATE ), bio je ponosan na činjenicu da je bio deo toga i prezirao je ljude koji sarađuju sa tužiocima.

Napisao je autobiografiju „Testament“, a njegova lična priča bila je dovoljno intrigantna da bude osnova TV filma iz 1982. godine u kojem je glumio Robert Konrad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar