UN: Finansijski sektor da pojača borbu protiv trafikinga

Globalni finansijski sektor ne koristi u potpunosti alate koje ima na raspolaganju, počev od izveštavanja o sumnjivim aktivnostima po kreditnim karticama do zaplene imovine, kako bi pomogao u borbi protiv trgovine ljudima, ocenjuje se u upravo objavljenoj studiji tima eksperata Ujedinjeni nacija.

U izveštaju Univerziteta Ujedinjenih nacija (UNU) navodi se da su finansijski alati moćno sredstvo za prekid tokova novca od trgovine ljudima, pri čemu se vrednost tih ilegalnih radnji procenjuje na oko 150 milijardi dolara godišnje, prenosi „Tomson Rojters fondacija“.

Procenjuje se da je čak 45,8 miliona ljudi, većinom žena i devojaka, porobljeno u lancu trgovine ljudima širom sveta, prema indeksu globalnog ropstva za 2016. godinu koji izračunava Fondacija Vok Fri (Walk Free) koja se bori za ljudska prava.

Oni su obično prisiljeni da rade u fabrikama, rudnicima, na farmama, da prodaju seksualne usluge, uhvaćeni u zamku dužničkog ropstva ili rođeni u ropstvu, navodi se u studiji.

Novac generisan od trgovine ljudima ima kriminalno poreklo, i upravljanje tim sredstvima se može posmatrati kao pranje novca ili, u nekim slučajevima, kao finansiranje terorizma, navodi se u izveštaju UNU.

„Trgovina ljudima je istovremeno i veliki biznis i ozbiljan zločin“, ističe DŽejms Kokejn, šef kancelarije UNU u Ujedinjenim nacijama i autor izveštaja.

„Prekidanje finansijskih tokova povezanih sa ovim kriminalnim radnjama biće snažan doprinos poboljšanju života (žrtava trafikinga) i sprečavanju budućih takvih zločina“, dodao je on.

Finansijske institucije bi, kako se ukazuje u izveštaju, mogle da pomognu pri identifikaciji kurira novca, kao i fantomskih firmi sa intenzivnim gotovinskim transakcijama koje obično igraju ulogu u mrežama trgovine ljudima.

Mape procene rizika, procedure dubinskog snimanja poslovanja (due diligence), razmena informacija i zaštita uzbunjivača su među instrumentima koji su na raspolaganju bankama, privatnim investitorima, agencijama za kreditni rizik, institucionalnim investitorima i regulatorima, dodaje se u dokumentu.

„Relativno malo pažnje je posvećeno ulozi finansijskog sektora u borbi protiv trgovine ljudima i savremenog ropstva, što doprinosi da rizik za te kriminalne aktivnosti bude relativno mali, a nagrada za počinioce velika“, zaključuje se u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Ujedinjene nacije
Komentari (0)
Dodaj komentar