UN: Klimatske katastrofe 5 puta češće poslednjih godina

ŽENEVA – Broj klimatskih katastrofa poput poplava i toplotnih talasa, izazvanih klimatskim promenama, povećao se pet puta u poslenđih 50 godina, saopštila je danas agencija UN.

Više od dva miliona ljudi poginulo je u klimatskim katastrofama u poslednjih 50 godina a popravka nanetih šteta koštala je 3.64 biliona američkih dolara, piše Rojters.

Svetska meteorološka organizacija WMO koja beleži broj poginulih i ekonomske gubitke usled vremenskih katastrofa, objavila je da su se od 1970. do 2019. godine vremenske katastrofe odigrale pet puta više nego do tada.

Izveštaj WMO-a pokazuje da se u ovom vremenskom periodu desilo 11.000 katastrofa od kojih je suša u Etiopiji 1983. godine bila najsmrtonosniji događaj koji je odneo 300.000 života a uragan Katrina 2005. godine bio je najskuplji, sa gubicima od 163.6 miliona američkih dolara.

„Zahvaljujući poboljšanju usluge ranog upozoravanja, uspeli smo da smanjimo broj žrtava na ovakvim događajima, ali loša vest je da su ekonomski gubici rasli veoma brzo i ovaj rast će se nastaviti“, rekao je Peteri Talas generalni sekretar WMO.

Prema izveštajima WMO iako su klimatske katastrofe sve skuplje i sve češće, godišnji broj smrtnih slučajeva opao je sa 50.000 1970-ih na 18.000 2010. godine, što ukazuje da se bolje planiranje isplatilo.

Šef odeljenja UN za smanjenje rizika od katastrofa, Mami Mizotori pozvala je ekonomsko bogate zemlje da pomognu teško pogođenim zemljama u razvoju oko sistema upozorenja na klimatsku katastrofu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar