UN kritikovale Siriju jer prikriva fabriku hemijskog oružja

NJUJORK – Međunarodni posmatrači za hemijsko naoružanje kritikovali su Siriju zato što nije prijavila pogon za proizvodnju hemijskog naoružanja, dok je Rusija optužila posmatrače da sprovode „politički krstaški pohod“ protiv njenog bliskog saveznika, vlade u Damasku.

Do nesuglasice i sukoba došlo je tokom redovnog mesečnog sastanka Saveta bezbednosti UN posvećenog hemijskom naoružanju u Sirij.

Generalni direktor Organizacije za sprovođenje zabrane hemijskog naoružanja Fernando Arijas informisao je članice SB UN, prvi put od maja ove godine, o hemijskom naoružanju u Siriji, ali je zbog svog izlaganja bio kritikovan od strane ruskog ambasadora u UN Vasilija Nabenzije, preneo je AP.

Arijas je ukazao da je od Sirije zatraženo da preda spisak s tačnim tipovima i količinama hemijskog naoružanja kojim raspolaže, ali se vlada u Damasku oglušila o taj zahtev.

Ruski ambasador u UN je optužio nadzorno telo UN da koristi antisirijski narativ uprkos neutemeljenosti i kontraargumentima koje su predstavili Sirija, Rusija i nezavisni eksperti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar