UN: Nema napretka u formiranju tranzicione vlade u Libiji

TRIPOLI – Sukobljene strane u Libiji nisu uspele da postignu dogovor o mehanizmu za formiranje tranzicione vlade koja bi tu zemlju vodila do izbora zakazanih za decembar sledeće godine, saopštile su Ujedinje nacije,

Vršilac dužnosti izaslanika UN za Libiju Stefani Vilijams rekla je u utorak na onlajn sastanku Foruma za politički dijalog u Libiji da će formirati nadzorni komitet koji bi trebalo da pomogne da se prevaziđu nesuglasice među sukobljenim stranama i da se učini konkretan napredak, preneo je Rojters.

Forum koji ima 75 članica postigao je dogovor da se 24. decembra 2021. održe predsednički i parlamentarni izbori, ali nije uspeo da se tokom šest onlajn sastanaka usaglasi o mehanizmu za uspostavljanje izvršne tranzicione vlasti do tih izbora, dodala je Vilijams.

Ona je učesnicima foruma poručila da „sat otkucava“ i da imaju kolektivnu odgovornost pred narodom Libije da nastave da se bore kako bi postigli dogovor.

Vilijams je dodala da će nadzorni komitet biti formiran sledećeg ponedeljka, nakon čega će održati sastanak u januaru.

U Libiji se za prevlast bore vlada u Tripoliju koju podržavaju UN i rivalske vlasti na istoku zemlje.

Obe strane, kako navodi Rojters, podržava čitav spektar lokalnih paravojnih formacija i milicija, kao i regionalnih i međunarodnih sila.

Forum za politički dijalog osnovale su UN u nastojanjima da se prevaziđe haos koji je Libiju zahvatio nakon što je, uz međunarodnu podršku u sklopu tzv. Arapskog proleća, svrgnut sa vlasti i svirepo ubijen lider Moamer Gadafi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar