UN: Sve veći rizik od velikog izlivanja nafte u Crveno more

NJUJORK – Izvršna direktorka Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu Inger Andersen upozorila je da rizik od masivnog izlivanja nafte u Crvenom moru raste svakodnevno jer, kako je navela, jemenski pobunjenici sprečavaju međunarodne stručnjake da pristupe starom, zapuštenom tankeru koji prevozi više od milion barela sirove nafte.

„U slučaju požara ili eksplozije, oko 4,8 miliona ljudi u Jemenu i 350.000 u Kraljevini Saudijskoj Arabiji moglo bi biti izloženo štetnim nivoima zagađenja u roku od 24 do 36 sati“, rekla je Andersen na sastanku Saveta bezbednosti UN posvećenom ovom tankeru.

Ona je naglasila da se još ne zna tačno stanje plovila, niti koje bi najbolje rešenje bilo za regulisanje 1,1 miliona barela nafte u starom tankeru, smeštenom u ekološki osetljivom delu Crvenog mora, prenosi Glas Amerike.

Zvanicnici Ujedinjenih nacija više od dve godine traže pristup brodu „FSO Sejfer“ kako bi procenili njegovu bezbednost, obavili manje popravke i na kraju ga odvukli u sigurnu luku radi istovara nafte.

Međutim, Huti pobunjenici, koji kontrolišu to područje, odustali su od obećanja da će im to omogućiti.

Ujedinjene nacije su u novembru verovale da su postigle dogovor sa pobunjenicima, ali Andersen je rekla da su političke i logističke prepreke sprečile početak sprovođenja misije.

Brod nije održavan ni na koji način više od šest godina, a Ujedinjene nacije su zabrinute da se fizički raspada i da je moguće da se u nekim delovima plovila skupljaju zapaljivi gasovi.

UN navode da „FSO Sejsfer“ ima potencijal da prouzrokuje izlivanje nafte četiri puta veće od katastrofe Ekon Valdeza 1989. godine na Aljasci, koja je obuhvatila 257.000 barela nafte i zbog koje je bilo potrebno nekoliko godina da se ona očisti.

U proteklih deset dana UN su vodile intenzivne, ali neuspešne razgovore sa Hutijima kako bi pokušale da prevaziđu razlike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar