UNHCR: 123.000 izbeglica napustilo Mjanmar od 25. avgusta

Oko 123.000 izbeglica napustilo je zapadne delove Mjanmara od 25. avgusta, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

„Podaci su vrlo zabrinjavajući“, rekla je portparolka UNHCR-a Vivijen Ten, dodajući da broj izbeglica vrlo brzo raste.

U Bangladešu, u kampovima za prihvat veliki broja izbeglica, uglavnom pripadnika muslimanske manjine Rohindža, nema više kapaciteta, upozoravaju humanitarni radnici.

UNHCR je apelovala za pomoć, uz molbu da joj se više zemljišta stavi na raspolaganje.

Tako bi, kako navode, bili uspostavljeni novi kampovi za prihvat izbeglica koje u Bangladeš stižu gladne, traumatizovane i kojima je potrebna medicinska pomoć.

„Većina je danima hodala od svojih sela, krijući se u džunglama, prelazeći preko planina i reka s onim što su mogli da spasu iz svojih domova“, navodi se u saopštenju UNHCR.

Visoki komesarijat upozorava i da se nepoznat broj izbeglica i dalje nalazi na granici. Broj izbeglica koji je
iz Mjanmara stigao u Bangladeš od juče je porastao sa 87.000 na 123.000.

Muslimanski ekstremisti grupe Rohindža, naoružani puškama i mačetama, napali su 25. avgusta snage bezbednosti Mjanmara kod nekoliko policijskih i graničnih punktova. U sukobima je poginulo više od 400 ljudi za 10 dana.

Pripadnici Rohindža se u Mjanmaru smatraju strancima i njihovo državljanstvo ne priznaje ta zemlja u kojoj živi 95 odsto budističke populacije.

Rohindža su indoarijski narod srodan Bengalcima, koji nastanjuje severne delove države Rakajn u Mjanmaru. Po veri su muslimani, a govore rohindža jezikom koji spada u indoarijsku grupu indoevropske porodice jezika. Ukupno ih ima oko 2.000.000, od čega u Mjanmaru oko 1.300.000.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar