Uništena najveća bolnica u istočnom Alepu

Najveća bolnica u pobunjeničkom istočnom delu sirijskog grada Alepa bila je meta velike ofanzive vladinih snaga uz podršku Rusije i uništena je u današnjim vazdušnim napadima, saopštila je sirijska nevladina Opservatorija za ljudska prava.

„Bolnica je direktno ciljana za vreme vazdušnih napada“, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman za agenciju Frans pres.

Adham Sahlul, iz lekarske nevladine organizacije Sirijsko-američko lekarsko društvo (SAMS). u saopštenju za medije je naveo da je najveća bolnica u istočnom Alepu, M10, uništena i trajno onesposobljena, a da lekari koriste kodove da identifikuju bolnice iz bezbednosnih razloga.

„Bolnica više nije upotrebljiva. Prema osoblju i lekarima ona više ne može da se popravi. Plašimo se da će se zgrada srušiti na podzemni deo bolnice… plašimo se za osoblje“, rekao je Sahlul.

Prema SAMS-u, u bombardovanju je poginulo troje zaposlenih u održavanju bolnice. Opservatorija je sa svoje strane potvrdila smrt dvoje zaposlenih, uz navode da je treći još pod ruševinama.

Ova bolnica nazvana M10 bila je više puta bila meta vazdušnih napada, posebno u subotu.

Opservatorija nije mogla da potvrdi da li su bombardovali avioni vladinih snaga ili ruski avioni. Vladine snage uz pomoć ruskih aviona vode vazdušnu kampanju na pobunjenički sektor Alepa.

Od početka ofanzive 22. septembra, provladine snage uspele su da zauzmu teritoriju od pobunjenika u centralnom i severnom delu Alepa, a u bombardovanjima je poginulo desetine civila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar